Kasım, 2018

Başarı İçin Planlı Çalışma ve Test Çözme Teknikleri

Birçok öğrenci ders çalışmaya çok fazla zaman ve enerji harcamalarına rağmen sınavlarda istedikleri akademik başarıyı göstermediklerini ifade ederler. ‘’ Çok çalışıyorum ama başarılı olamıyorum.’’ cümlesini öğrencilerimizden çok sık duyarız. Uzun saatler boyunca, önünde bir kitap ile oturmak ya da yalnızca verilen ödevleri yapıp defteri kitabı kaldırmak ders çalışmak demek değildir.  Çalışma süresi sonrasında bilgilerin gerçekten öğrenilip öğrenilmediği önemlidir ve bunun test edildiği okul ya da üniversite sınavlarında gösterilen performans gerçekten verimli ders çalışıp çalışmadığımızı yansıtır. Ders çalışma eyleminin bir rutin şeklinde ve bir programa bağlı olması gerekmektedir.

Etkili Ders Çalışma ve Ders Çalışma Programı

• Etkili bir biçimde ders çalışabilmenin başlangıç noktası okula devam ve ders kaçırmamaktır.
  • Derslerde dikkatin işlenilen konuya aktarılabilmesi için not tutabilmek çok önemlidir.
  • Ders çalışma programına günlük tekrarın konulması, bir zaman sonra bunu haftalık tekrarlar şeklinde programlamak gerekir.
  • Günlük ders çalışma programını bir sayısal biz sözel ders olarak programlamak ve ders aralarında dinlenmeye zaman ayırmak, dikkatin dağılmamasına ve öğrencinin bunalmamasına etki eder.
  • Konu tekrarlarından sonra test çözmeye zaman ayırmak ve konunun anlaşılıp anlaşılmadığının test edilmesi gerekir.
  • Çok sıkı hata yapılan soruların not alınarak ilgili ders öğretmenine mutlaka sorulması gerekir. Branşlarda konular birbirini tamamlaya tamamlamaya ilerler. Dolayısıyla bu işlemin bir aşamasındaki aksama ve eksik öğrenme, tam öğrenmeyi olumsuz anlamda etkiler. Unutmayın, yapabileceğiniz soruları sınav esnasında zaten çözmekte zorlanmıyorsunuz. Önemli olan yapılamayan konularda eksikliklerin kapatılmasıdır.
  • Her branşın kendisine özgü çalışma stili vardır. Öğretmenler ile iletişimde olunarak, bu branşlara nasıl çalışılabileceğinin bilgisi alınabilir.

Uygun bir ders çalışma programı düzenlendikten, programı rutin haline dönüştürüp uyulduktan ve bu programa sosyal etkinliklerinde dahil edildikten sonra öğrencilerimizin programa uymama, ders çalışmaktan endişe etme ve başarılı olmamaları için önlerinde hiçbir engelin kalmayacağını düşünüyoruz.

Hızlı Test Çözme Teknikleri

Uygun ders çalışma programının hazırlanmasından sonra çalışma programına dâhil edilmesi gereken test çözme alışkanlığı konusunda dikkat edilmesi gereken anahtar noktaları siz öğrencilerimiz için maddeler halinde sıraladık:

Soruları iyi anlamaya çalışın. Soru çözerken en çok karşılaşılan problemlerin başında sorunun tam olarak anlaşılamaması yatmaktadır. Bu sebeple soru kökünün iyi bir şekilde anlaşılması gerekir. Soru kökü anlaşılmadan çözülmeye çalışılan sorular hem hızınızın düşmesine neden olur hem de soruları yanlış cevaplamanıza neden olabilir. Soru çözerken çözdüğünüz soruya odaklanmalı ve diğer sorularla ilgilenip hem vakit hem de dikkat dağınıklığına neden olmamalısınız.

• Soru köklerini doğru okuyun. Sınavlarda karşılaşılan en temel sorunlardan biri soru kökünün doğru okunmamasıdır. Olumlu ve olumsuz soruları iyi ayırt etmek gerekir. Bu nedenle soruları dikkatli bir şekilde okumalısınız. Ayıca dikkat problemlerini önlemek için soru kökünün kalem kullanılarak okunması basit hataları önleyebilir.
  • Soru metnini veya cümlesine okurken kelimeleri tek tek okumak yerine gruplandırarak okuyun. Hızlı okuma hem soruların anlaşılmasını kolaylaştırır hem de dikkatin dağılmasını önler.
  • Doğru cevabı bulabilmek için eleme yöntemini kullanın. Zorlandığınız bir soruda önce soru kökünü okumalı ardından kesinlikle cevabı olamayacağını düşündüğünüz şıkları elemelisiniz. Böylece daha az seçenek bırakarak doğru cevaba ulaşabilme şansınızı arttırabilirsiniz.
  • Sorular okunurken hız kesici belirli alışkanlıklar vardır: Sesli okuma alışkanlığı, dudak kıpırdatarak okumaya çalışmak, okunan her ifadenin altını çizmek gibi. Hızlı okuma alışkanlığı geliştirilerek bu durumların önüne geçilebilir. Sınav öncesinde okuma egzersizleri ile okuma hızı arttırılabilir.
  • Uzun sorulardan korkmayın. Sınav sistemindeki değişiklikler sonucu ağırlıklı olarak uzun paragraflı sorular sorulmaya başlanmıştır. Ancak uzun sorulardan korkmamalısınız. Uzun sorularda daha fazla ipucu bulunduğundan dolayı okuma hızını geliştirmeniz oldukça faydalı olacaktır. Uzun sorular çözülürken önce soru kökü okunmalı ardından paragrafın okunması ve ne istenildiğinde dikkat edilmesi faydalı olacaktır.
  • Kolay sorularla karşılaşabilirsiniz. Sınav öncesi kendinizi sınavda çok zor sorular sorulduğuna ikna ettiğinizde ve kolay sorular ile karşıladığınızda ikilime düşebilirsiniz. Şüpheci bir yapıya bürünerek bu kadar kolay bir soru sorulamayacağını düşünebilirsiniz. Ancak sınavda çok kolay, kolay, orta zorlukta, zor ve çok zor soruların kademeli olarak sorulduğunu unutmamalısınız.
  • Sınav esnasında emin olmadığınız soruları işaretlememelisiniz. En çok yapılan yanlışlardan biri emin olunmayan soruların işaretlenmesidir. Sınav esnasında soru çözerken emin olmadığınız sorular ile zaman harcamak sizlere fayda sağlamayacak, zaman kaybetmenize ve doğru çözdüğünüz soruların da puanlamaya dahil edilmemesine neden olacaktır. (YKS’de dört yanlış cevabın bir doğru soruyu elemesi gibi) Bu nedenden dolayı bu soruların boş bırakılması daha doğru olacaktır.
  • Boş bıraktığınız sorulara geri dönün. Sınav esnasında boş bıraktığınız sorulara bütün soruları bitirdikten sonra tekrar dönmeniz faydalı olacaktır. Sınav kaygısı nedeniyle göremediğiniz bir detayı ikinci bir turlama da görebilir ve soruyu çözebilirsiniz.