PDR Bölümümüzden Bilgilendirme

PANDEMİ DÖNEMİNDE RUH SAĞLIĞIMIZI KORUMA YOLLARI VE EBEVEYNLİK

Sevgili Anneler ve Babalar,

Dünya genelini etkisi altına alan COVİD-19 virüsünden hepimiz etkilenmeye devam ediyoruz. Bu süreci ruhsal olarak en az zararla atlatabilmek adına kaygı ve korku gibi duyguları yaşamanız son derece gerekli, işlevsel hatta doğal bir durumdur. Çünkü kaygı ve korku gibi duygular olumsuz duygularımız olsa da insan sağlığı için gereken önlemi almamızı da sağlar. Ancak kaygı ve korku abartılı olursa ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği gibi bireyin doğru karar vermesini zorlaştırabilir. Kaygı ve korkunun kabul edilebilir düzeyde olması ‘ne yapılabileceği’ konusunda karar vermeyi kolaylaştırabilir.

Bu yazıda, çocuklarımızla bu süreci nasıl yöneteceğimize ve kaygı, korku gibi durumlarla nasıl baş edeceğimize ilişkin önerileri sizlerle paylaşmak istedim.

• Çocuklarla uygun bilimsel verileri paylaşarak, okumaları ve salgın hakkında güvenilir bilgi edinmeleri sağlanabilir. Korona virüs salgını ve yapılması gerekenler kısa, anlaşılır ve olumlu yanları (aile ile vakit geçirmek gibi) belirtilerek konuşma yapılabilir.
  • Salgın sebebiyle eğitim sürecinin uzaktan devam etmesi, ev düzeninde değişikliklere neden olabilir. Bu dönemde çocuklara zaman zaman bu durumun geçici bir süreç olduğu hatırlatılmalıdır. Uzaktan eğitim sürecindeki derslerin özel bir durumdan dolayı böyle yapıldığı ve bunun ciddiye alınması gerektiği uygun bir şekilde ifade edilmelidir. Çocuğun salgın döneminden önceki okul rutinlerini (uyku düzeninin planlanması, dersler başlamadan önce kahvaltı yapılması, kıyafetlerin değiştirilmesi ve derslere hazırlıklı olunması gibi) devam ettirmesi okul süreci için yararlı olacaktır. Ders çalışması, dersleri dinlemesi için fiziksel koşulları uygun ve sessiz bir ortam sağlayarak her gün aynı sınırlarda çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Aile içi iletişimi arttırmak ve korumak adına bu dönemde ev içinde yapılacak aktiviteler planlanmalıdır.
  • Ailedeki her bireyin kendi günlük planını oluşturması (okul, iş, ev rutinlerinin bozulmaması ve zaman yönetiminin sağlanması) ve planlar sonucunda ortak saatler belirlenmesi,
  • Ailece belirlenen gün ve saatlerde ‘kitap okuma’ ve ‘film izleme’ zamanı yapılması,
  • Evde bulunan bütün bireylerin katılım sağlayabileceği etkinlikler yapılması, (puzzle, satranç, sessiz sinema, kelime oyunları …)
  • Yemek saatlerinde herkesin birlikte olması,
  • Ailece evde geçirilen dönemde vücut sağlığına katkı sağlayacak nefes ve beden egzersizleri vb. aktiviteler yapılması.
  • Salgın hastalık sürecinde artarak devam eden teknoloji bağımlılığı ile mücadele edebilmek için uzaktan eğitim ve ders çalışma saatleri dışında telefon, bilgisayar, tablet ve televizyon kullanım saatleri beraber karar verilerek düzenlenmelidir.

Kendi endişelerinizi yönetmekte zorlandığınız böylesine sıkıntılı bir dönemde çocuklarınıza, duygularınızı göstermemeye çalışmak yerine onlara karşı samimi ve açık olmaya çalışmalısınız. Yaşadığımız bu zorlu süreçte bizim önceliğimiz çocuğunuzun ve sizlerin psikolojik sağlığını korumak ve sizlere yardımcı olmaktır.

Sağlıklı günler dileğiyle.

Fulya Ece KÜÇÜKAKIN