Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi

Özel Nasibe Eryetiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisinde…

‘’Denenmemiş bilgi, doğru ile yanlış arasında asılı kalır.’’ diyen dünyanın sayılı dehalarından Cezeri, bir hayal kurdu ve düşüncelerini makinelere dönüştürdü. Orta Çağ’ın en büyük mühendislerinden Cezeri’nin olağanüstü katkıları ile bugün her yaştan insan, tarihine bakıp bilimsel merakı ve sanatsal yaratıcılığını kullanarak geleceğe yön verebilir. Okulumuz öğretmenlerinden Kaan Tokdemir ve Pelin Günay rehberliğinde gerçekleştirilen bu etkinlik ile öğrencilerimizde tarih bilinci oluşturma; öğrencilerimizin yaratıcı ve özgün fikir geliştiren bir birey olarak yetişmelerini, yeryüzü ve doğayla bilim üzerinden bağ kurabilmelerini sağlama amaçlanmıştır. Özel Nasibe Eryetiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve biz öğretmenler yaptığımız bu etkinliği her yaştan insan için oldukça ilham verici ve eğitici bulduğumuzu söylüyoruz. Cezeri’nin Kitab’ül Hiyel’inde bahsettiği Filli Su Saati, Anıt Su Saati ve Katipli Su Saati ile ilk insansı robotlar,  şifre kilitli düzenekler, dönemin tarım devriminde öncü rol oynayan su yükseltme mekanizmaları ile Cezeri sonrası mekanik tarihinin en ünlü aletleri; sarkaçlı mekanik saatler, buhar makinesi ve daha nice makineleri uygulamalı şekilde inceleme şansı edinen öğrencilerimiz özel tasarlanan interaktif aletler ve hologramları inceleyip mühendislik atölyelerinde yaratıcı ve eğlenceli uygulamalar gerçekleştirdiler.