Mayıs, 2019
OYUN BAĞIMLIĞI
İnternetin yaşamımızın bir parçası haline gelmesi ile birlikte, fiziksel, bilişsel ve sosyal hayatımızda birçok değişim yaşanmaya başlamıştır. Bilgiye kolay ulaşmak, araştırma yapabilmek, farklı kaynaklara ulaşmak, farklı kültürdeki bireyler ile iletişim kurabilmek, zamandan kazanmak, proje ve ödevlerde çeşitliliği ve kapsamlılığı arttırmak gibi birçok olumlu yanı olan internetin, her ne kadar etkilerini uzun süre içerisinde anlamaya başlasakta birçok olumsuz getirisi de olmuştur. Günümüzde özellikle dürtüsel davrandıkları ve muhakeme yetenekleri henüz tam anlamıyla gelişmediği için çocuklar ve ergenler risk grubu içerisindedir.
Oyun başında geçirilen uzun süre bireyin görme yetisinde, el-omuz- omurga sisteminde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bireyde zamanla görme bozuklukları, göz kuruluğu, sağlıksız beslenme ile birlikte obezite, bunun tam tersi olarak ciddi kilo kaybı, ya da beslenememeye bağlı olarak sağlık sorunları, saldırgan ve öfkeli bir ruh hali, uyku bozuklukları, yorgunluk, tükenmişlik hissi ve hormonal değişimler gözlemlenebilir. Oyun bağımlılığında da diğer bağımlılık türlerindeki gibi yoksunluk hissi yaşandığında bireyde,
- Ani duygu değişimleri,
- Öfke patlamaları,
- Sosyal yaşama adapte olamama,
- Sınırlı sosyal yaşam ve etkinlikler,
- Bozulan aile ve arkadaşlık ilişkileri,
- Sosyal izolasyon,
- Akademik başarıda düşüş ve konsantrasyon problemleri görülmeye başlar.
Bireyde bağımlılığa neden olan oyunların, sürekli atlanılan seviyeler sonunda kazanılan ödül, kişinin eğer sosyal yaşamında öz saygı ve güven problemi yaşanıyorsa oyunlardaki kahramanlar ile kendisini özdeşleştirmesi ve yüceltmesi, oyunun sunduğu maddi getiriler, diğer bireyler ile iletişim kurularak sanal sosyal bir çevre edinme gibi oynayan kişi tarafından çekici bulunmasına neden olan ortak özellikleri vardır.
Oyun bağımlılığından kurtulmak için;
- Bireyin oyun başında ne kadar süre geçirdiğinin tam anlamıyla farkında olması gerekir. Bunun için kişi ya da ailesi bir günlük, haftalık ya da aylık bir çizelge tutabilir.
- Kişi durumun olası negatif sonuçları hakkında bilgilendirilmelidir.
- Bireye farkındalık kazandırabilmek amacı ile oyun oynamak dışında yaptığı diğer aktiviteler ile ilgili bireyle görüşülmelidir.
- Oyun oynama aktivitesini birden kesmek bireyde ani bir yoksunluk hissi ile öfke patlamalarına ya da depresyona neden olabileceği için oyun başında geçirilen sürenin kademeli olarak azaltılması gerekir.
- Bireye oyun oynamak dışında yapabileceği alternatif aktiviteler sunmak ve bu konuda onu desteklemek bağımlılıktan kurtulma sürecinde oldukça faydalı olabilir.
- Aile içi iletişim ve etkileşime önem verilmedir.
- Kişinin neden oyun oynamaya gereksinim duyduğu ve bunun altında yatan diğer psikolojik ve sosyal etkileri anlamlandırabilmek adına gerekirse bir uzmandan yardım alınabilir.