Dolar 35,8440
Euro 37,2194
Altın 3.225,97
BİST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Hafif Yağmurlu

Şubat, 2019

Şubat, 2019
REKLAM ALANI

HOBİ EDİNMENİN İNSAN SAĞLIĞI VE PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

HAYATINIZDA FARK YARATABİLMEK ADINA HOBİ EDİNİN!

Günümüzde insanlar okul ve iş hayatının kendilerine yüklediği sorumlulukları yerine getirebilmekle o kadar meşgullerdir ki günden güne birey üzerindeki stres artar; insanlar ise sağlıklarını ve psikolojilerini olumlu yönde etkileyebilecek olan ve stres kaynaklı uykusuzluk, depresyon, kalp rahatsızlıkları, kanser, anksiyete gibi belirtileri uzaklaştırabilecek aktivitelere yani hobilere daha az zaman ayırırlar. En basit tanımıyla hobiler bireyin içsel getirilerini dış dünya ile buluşturabildiği, kendisini ifade edebilme olanağı yakaladığı ve zaman zaman bir ürün ortaya koyabildiği aktivitelerdir.

Hobilerin insan sağlığı ve psikoloji üzerindeki etkileri konusunda yapılan araştırmalara göre; müzik dinlemek ya da herhangi bir müzik aleti çalabilmek bireydeki stres ve kaygı düzeyini azaltır, depresyonu önlemeye yardımcı olur. Evcil hayvan beslemek, bireyin sosyalleşmesine, açık alanda zaman geçirmesine katkıda bulunmanın dışında; kan basıncını azaltır, kolestrol seviyesini düşürür ve kalp krizi riskini azaltır. Bahçecilik aktivitesi ile uğraşmak, bireye basit egzersiz yapabilme olanağı sağladığı gibi, demans riskini azaltır, açık havada yapılacak bir hobi olduğu için d vitamini oranını düzenler.  Yine bahçecilik gibi dans etme aktivitesinin de demansı en aza indirdiği yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bunun dışında, piyano çalmanın el- göz koordinasyonunu geliştirdiği,  satranç, dama gibi oyunların matematiksel düşünme becerisine katkı sağladığı, bulmaca çözmenin  sayısal, sözel ve dilsel zekayı geliştirdiği, dikkati arttırdığı, dövüş sporlarının  öz disiplin, öz güven, kendini kontrol kabiliyeti sağladığı, yüzme, jimnastik gibi aktivitelerin kas gelişimine olumlu yönde etki ettiği bilinmektedir.

Hayatımızı teknolojinin girmesiyle birlikte özellikle çocuklar ve ergenlik dönemindeki bireyler hobi edinmek ya da bunu yaşamlarının bir parçası haline getirebilmek konusunda zorlanmaktadırlar. Spor, müzik ve sanatsal aktiviteler yerine bilgisayar oyunlarına, sanal arkadaşlık bulma programlarına yönelmektedirler. Bunun önüne geçebilmek adına çocukların hobi edinme ve boş vakitlerini daha verimli geçirmeye teşvik edilmesi, bu konuda kendilerine rol model olunması gerekir. Bireyin kendi ilgi ve yeteneklerine uygun aktiviteyi bulması, onu sürdürebilmesi ve hayatının bir parçası haline getirebilmesi açısından önemlidir. Hobiler yoluyla birey hem gelişimine, sosyal yaşamına, iletişim kabiliyetine, bir gruba aidiyet duygusuna katkılar sağlarken hem de fiziksel anlamda kendini birçok olumsuz durumdan uzak tutmayı başarabilir. Edinilen hobiler zamanla bireyin yeteneği, disiplini ve azmi doğrultusunda bir meslek alanına dönüşebilir. Ailelerin bu konuda çocuklarına öncü  ve destek olmaları gerekmektedir.

REKLAM ALANI